В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста 

...
</TD
>В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста 
Коментари Харесай

Паметта за холокоста ще бъде възкресена с тематична вечер в Бургас

В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста  - 27-ми януари, Центърът за еврейско-българско съдействие “Алеф "  и бургаската писателска общност организират тематична вечер, в която се събират две изкуства - кино и литература, оповестиха за " Фокус " уредниците. Така сдружението ще съблюдава традицията да бъде основател и уредник на възпоменателни начинания, свързани с отдаване на респект към почтените шест милиона унищожени евреи в нацистките лагери на гибелта.

На 26 януари, четвъртък в зала “Проф. Димитър Аврамов " на Центъра за модерно изкуство и библиотека, от 18.00 часа,  Бургас още веднъж ще стане съпричастен към възкресяване на паметта. Това ще се случи чрез представянето на сборника с разкази " Необикновени действия на елементарни хора “ на млади създатели и прожекция на документалния филм на Дариуш Яблонски “Фотолюбител ".

Премиерата на сборника  " Необикновени действия на елементарни хора “, съдържащ творбите на отличените създатели в деветото издание на интернационалния книжовен училищен конкурс  " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика “ ще бъде самобитна среща с предишното, възкресено посредством художествено слово и ориентирано към бъдещето. В деветата конкуренция участваха 180 младежи от България, Словакия, Полша, Украйна, Германия, Унгария, Израел, Австрия и Латвия. Преминало през сърцата на  младежите, разказаното насочва недвусмислено обръщение, подето от всички Човеци - “Никога повече Холокост ".

Сборникът  " Необикновени действия на елементарни хора “ ще бъде показан от Стойчо Кьосев, лекар по философия, един от емблематичните лица на демократичните промени в Бургас. Той е основател на философския клуб " Сократ ", спечелил необятна известност измежду учениците в междинните бургаски учебни заведения. Съвсем неотдавна той бе почетен с почетен плакет на Община Бургас за дългогодишната му дейна преподавателска и философска активност.

Особен акцент на тематичната вечер ще слагат създатели от Бургас, които ще прочетат фрагменти от своите конкурсни произведения.

Филмът, с който ще продължи възпоменателната вечер е възложен особено на Център “Алеф " от Полския институт в София. Лентата ни придвижва в жестоката действителност на еврейското гето в Лодз през Холокоста.В документалната лента се цитират немски документи и преписка от интервала на окупацията, посредством които се срещаме със подиуми от живота на евреите в гетото.

Гости на възпоменателната тематична вечер ще бъдат възпитаници от бургаски учебни заведения, писатели и жители. Всички те ще се причислят към световната акция на Световния еврейски конгрес World Jewish Congress   " НИЕ ПОМНИМ “.

Събитието ще стартира в четвъртък 26 януари от 18.00 часа, а входът е свободен.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР